logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

Abdou ger andra stöd i All in

Abdou Hamo är assistent på All in i Nora.

När Abdou Hamo kom till Sverige hade han turen att ha familjen här som stöd. Nu hjälper han själv andra som assistent i All in-projektet i Nora, och det vill han fortsätta med.

– Jag vill bli socionom och hoppas att jag lyckas nå mitt mål, säger Abdou.

 

I All in-projektet får människor som står långt från arbetsmarknaden hjälp att närma sig den. Förhoppningsvis skaffar de sig ett jobb eller börjar studera för att kunna få det jobb de vill ha.

23-årige Abdou Hamo jobbar som assistent i projektet i Nora. Han kom själv till Sverige så sent som 2015 och vet hur viktigt det är att få hjälp att hitta rätt.

– Det var spännande. När jag kom kunde jag ingenting. Allt var helt nytt. Samhället, systemet, folket. Men sakta, sakta vande jag mig. Lärde mig språket och började förstå samhället.

Abdou hade stor hjälp av att hans familj redan bodde i Nora när han kom hit.

– I början följde alltid någon ur familjen mig till affären och till myndigheterna.

 

Ville verkligen lära sig språket

En annan viktig faktor för att Abdou så snabbt skaffat sig kunskaper och ett heltidsjobb är hans egen inställning. Han ville verkligen lära sig svenska.

– Jag skäms aldrig för att säga fel. Jag försöker alltid prata svenska med familjen och kompisarna. Man ska inte vara blyg för språket. Även om man säger fel kan man lära sig av felet, och svenskarna förstår att det kan vara svårt för oss som är nya här.

Snart nog började Abdou hjälpa andra. Han har haft praktik och jobbat som språkresurs i skolan och språkstödjare på SFI, och därmed också lärt sig själv mer.

– Ett tag jobbade jag som nattvakt på ett asylboende 20–07. Sedan var jag språkstödjare 08–11:30 och sedan studerade jag själv på SFI 12–15:30, berättar Abdou.

 

Siktar på att bli socionom

Jobbet som projektassistent hos All in är hans första anställning på hundra procent. Jobbet innefattar många olika arbetsuppgifter, allt från tidsrapportering och undervisning i svenska och samhällsorientering, hjälp med att skriva CV och personliga brev till kontakter med praktik- och arbetsplatser, myndigheter och vården vid behov.

– Jag har lärt mig om svenska traditioner, om hur man har kontakt med myndigheter, om hur det fungerar på arbetsplatser. Jag har lärt mig mycket mer om samhället.

Den kunskapen vill Abdou gärna förvalta och utveckla.

– Jag tycker om sociala jobb, jag vill jobba med att hjälpa andra. Jag vill bli socionom och hoppas att jag lyckas nå mitt mål. Först och främst ska jag läsa klart gymnasiet. Sedan vill jag studera på universitetet.

 

Öppet bemötande speglas

Att Abdou har alla förutsättningar att nå sina mål står klart när hans kollega Marie Arenvang, aktivitetsledare på All in i Nora, beskriver hans egenskaper.

– Han är ung och har inte samma utbildning som jag, men vi jobbar jämbördigt, förklarar Marie. Han är pålitlig, självständig, strukturerad, bra på samarbeta, kommer med idéer, är bra på att söka information, trevlig, tillmötesgående och hjälpsam.

Egenskaper som är viktiga när man ska bygga förtroende med nya personer som kanske hamnat lite vid sidan av samhället. Nora är en liten ort, och många som kommer till All in har Abdou redan träffat via SFI eller skolan. Men med helt nya bekantskaper är det som han säger, om man själv öppnar sig och hälsar personerna välkomna så speglas bemötandet i deras attityd.

 

Här finns möjligheter

Abdous råd till den som har chansen att visa vad den går för på en praktikplats är, förutom att lära sig språket, att verkligen kämpa och försöka.

– Man ska alltid kämpa för att nå sitt mål. Många som kommer hit kommer från länder som är i krig, men här finns möjligheter att nå sina mål. Även om det känns svårt – kämpa, försök.

Även om du inte når ända fram så känns det ändå bättre att verkligen ha försökt, menar han. På vägen medan du gör ditt bästa kan det också öppnas nya dörrar, dyka upp nya mål som passar dig ännu bättre.

 

Trivs i Nora

Abdou Hamo har snart bott i Nora i fyra år. Han kom från den syriska miljonstaden Aleppo till en svensk småstad. Det var förstås en omställning, men nu trivs han bra.

– Första året var svårt. Jag hade aldrig sett snö och det var mycket snö här. Nu är det normalt. Mina föräldrar jobbar. Jag jobbar. Mina syskon går i skolan. Jag trivs. Särskilt på sommaren när det är mycket folk.

Snart får Abdou ännu ett skäl att trivas med sin tillvaro i Nora. I sommar gifter han sig nämligen, och då flyttar hans fästmö hit så att deras gemensamma liv kan börja.

 

Text och bild: Urban Århammar