logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

All in utgick från Alex som person

All ins individanpassade arbetssätt passade Alex Sjöberg perfekt.

Alex Sjöberg i Lindesberg har testat flera olika aktiviteter och åtgärder. Men det var först med All ins individanpassade arbetssätt som han hittade en plats som passade honom. Nu studerar Alex vidare för att bli CNC-operatör.

– Jag är väldigt tacksam att jag kom till All in, säger Alex.


– Jag har pluggat en del, men inte riktigt kunnat bestämma vad jag vill jobba med, säger Alex Sjöberg i Lindesberg. Jag tog examen som rörmokare i Stockholm, men sedan flyttade jag hit och här behövs körkort för att kunna arbeta. Utan jobb har jag inte råd att ta körkort, utan körkort får jag inget jobb.

Den onda cirkeln gjorde att Alex hamnade i arbetslöshet och hos försörjningsstöd. Han har testat flera olika åtgärder och aktiviteter, men inte hittat något som passat honom fullt ut. Inte förrän han kom till All in-projektet i Lindesberg.


Gillar att hjälpa andra

När Alex först hörde talas om All in fruktade han att det skulle vara ännu ett ställe med fastställt schema för hur man jobbar, ett arbetssätt som inte alls passar hans förutsättningar. Men All ins individanpassade angreppssätt var något helt annat.

– Jag är väldigt tacksam att jag kom till All in. Det var så skönt. Redan från starten satte de sig ner med mig och sa "Nu går vi igenom din livssituation, vad du har gjort och vad du vill göra".

– Kenneth (Niklasson, aktivitetsledare i Lindesberg) och Mirel (Kevric, projektassistent) brydde sig extremt mycket. De kunde komma och säga att de sett ett jobb under helgen som de tänkt kunde passa mig. De gillar att jobba med att hjälpa andra, det märks. Till och med nu i efterhand kom Mirel förbi och kollade hur jag har det. Uppföljningar är inget jag är van vid.


Rätt från början

I februari började Alex studera på TeknikCollege i Lindesberg, en ettårig utbildning som leder till att han blir CNC-operatör.

– Det var ett förslag från All in. De tyckte att det skulle passa mig. De hjälpte mig med att skriva in mig och med CSN. De hjälper till, men de låter en göra det själv så att man växer.

Alex tycker att samhället kan dra lärdom av All in-projektet.

– Sakta ner takten och lyssna på vad personen själv vill. Det blir ett bättre resultat om det görs rätt från början. Får jag ett jobb jag trivs med så blir jag kvar där. Blir jag bara utslussad till något så kanske jag jobbar ett år och sedan är det samma sak igen. All in lyssnade på vem jag var som person, var jag var i livet och vad jag ville göra och hittade vägen till ett resultat därifrån.


Hitta ett mål

Hans råd till andra i liknande situation som han själv var är att först och främst hitta ett mål.

– Många jag känner har inget mål i livet. Då är det jättesvårt, om du inte vet vad du vill göra. Jag visste att jag ville hålla på med någonting inom hantverk.

Alex råd är att först hitta något du vill göra, på egen hand eller med hjälp av någon. Kom sedan på en plan för hur du ska kunna göra det. Jobba på sakta men säkert, inget sker direkt.

Ett annat råd från Alex är att våga. Det gör inget om du kommer till en arbetsintervju, men inte får jobbet. Se det som en framgång istället för ett misslyckande.

– Var inte rädd för att kasta dig ut. Många arbetslösa vågar inte ta steget eller vet inte vad de vill. Då är man fast.

Till skillnad från Alex som med hjälp av All in vågade och nu är på väg framåt.


Text och bild: Urban Århammar