logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

Habib hittade sin plats hos All in

Habib Rezai från Karlskoga fick praktik hos JiHå Plast genom All in-projektet. Nu jobbar han på företaget.

Habib Rezai hittade sin plats i Sverige hos All in-projektet. Han fick en praktikplats på JiHå Plast i Karlskoga våren 2018. Nu har han jobb på företaget och planerar att ta körkort och hoppas så småningom kunna köpa hus. Men det är måendet som kommer allra först för Habib.

– Hälsan är alltid viktigast, menar han.

 

JiHå Plast är ett familjeföretag i Karlskoga med 27 anställda som funnits i dagens skepnad sedan 1991. Företaget tillverkar plastfolie och plastförpackningar som används inom exempelvis livsmedelsbranschen. En av grundarnas dotter, Marie Hendberg Perkovic, äger tillsammans med sina söner företaget i dag. Den andra grundarens son, Tobias Jarlemark, är ansvarig för produktionsavdelningen och Maries man Nikola Perkovic är VD. Det är han som slår fast hur den familjära och nära känslan på JiHå Plast yttrar sig.

– De som börjar här blir kvar länge, slår Nikola fast.

 

Vilja, motivation och intresse

Nikola är själv ett bevis på det, då han började på företaget redan 1997. Men pensionsavgångar gör ändå att JiHå Plast ibland behöver rekrytera. De viktigaste egenskaperna hos arbetssökande då är vilja, motivation och intresse, enligt Nikola.

– Det är svårt att rekrytera personal som är färdigutbildad för vår verksamhet, förklarar han. Vårt önskemål är att de har gått någon typ av industriskola så vi vet att de har lätt för att skruva och klarar mekaniska lösningar. Svenska i tal och skrift är också ett krav.

En av de nya som kommit in är Habib Rezai, som via All in-projektets aktivitetsledare Jonas Rohdén fick en praktikplats på JiHå Plast våren 2018. I augusti samma år blev Habib anställd.

 

Behöver hjälp att hitta rätt

Habib Rezai är 25 år och kom till Sverige från Afghanistan 2010. Efter en första tid i Malmö kom han till Karlskoga där han studerat svenska och några andra ämnen. Han håller med om att språket är avgörande för chanserna att komma ut på arbetsmarknaden. Trots att han själv pratar bra svenska så konstaterar Habib ödmjukt:

– Jag behöver fortfarande lära mig mer.

Förutom språket pekar han på hur viktigt det är att lära sig förstå det svenska systemet för att komma in i samhället. Innan Habib började som deltagare i All in-projektet försökte han själv söka praktik och jobb men fick bara ”nej tack” eller inte ens svar på sina ansökningar. Han menar att det behövs hjälp att hitta rätt. Att någon lär känna dig och förstår var du skulle kunna passa in. Som All ins aktivitetsledare i Karlskoga, Jonas Rohdén, gjorde med Habib. Han hade redan kontakt med och kunskap om JiHå Plast och förstod snabbt att det här skulle bli en bra matchning. Jonas fattade tidigt att Habib hade de egenskaper som gjorde att han skulle passa in väl i företagets kultur.

 

Hålla tider viktigt

Habib tackar också sina chefer och arbetskamrater för att han kom in i gänget så bra redan under praktiken, för det tar tid att lära sig de olika maskinerna och momenten i tillverkningen. I formningshallen där Habib är jobbar man treskift. Varje arbetsgrupp är fyra personer och man roterar till olika stationer för att få variation i arbetet.

– Alla här är väldigt trevliga personer och har hjälpt mig mycket. Jag trivs väldigt bra.

Habibs viktigaste råd till den som får chansen på en praktikplats är att se till att hålla tiderna.

– Tiden är jätteviktig. Du måste alltid passa tider.

Han menar också att du bör vara trevlig och bjuda på dig själv. Då får du mycket tillbaks. Det tredje är att förstå att olika jobb och olika arbetsuppgifter innebär olika situationer som du måste kunna anpassa dig till.

 

Fick truckkort via All in

Dessa råd matchar väl det ledningen på JiHå Plast tycker att samhället i stort och projekt som All in kan göra för att förbereda människor som är på väg ut på arbetsmarknaden. Språket och kunskaper om samhällssystemet. Någon typ av grundutbildning och gärna en ordentlig genomgång av det säkerhetstänk som genomsyrar svenska arbetsplatser. Kanske en specialinriktad utbildningsinsats.

På JiHå Plast behövs truckkort och det kunde All in-projektet tack vare sitt individinriktade arbetssätt gå in och finansiera, så att Habib Rezai fick de förutsättningar som krävdes för att han skulle klara sina arbetsuppgifter.

Praktik är en viktig väg in på arbetsmarknaden och under praktiken är det också viktigt att både arbetsgivare och praktikant visar intresse. Habib visade tidigt glöd och driv. Smälte in bra både jobbmässigt och socialt med arbetskamraterna. Från arbetsgivarens sida är det viktigt att vara tydlig. Det är inte lätt att som ny på en arbetsplats förstå alla regler som gäller om de inte är uttalade. Det gäller samhället i stort också. Som Nikola Perkovic sammanfattar det:

– Om vi tar emot x antal flyktingar måste vi också se till att de kan komma in i arbetslivet. Då måste vi vara tydliga och raka i vår kommunikation med vad som gäller. Det är inte alla som vågar fråga och ta hjälp, och det är inte lätt att förstå oskrivna regler om man inte får information om vad som är kutym.

 

Framtiden är ljus

Debatten om plastens vara i samhället påverkar förstås JiHå Plast, men företaget har goda förhoppningar om att behålla sin position i branschen. Importen av billiga plastprodukter som inte tagits fram under samma miljökrav som svensktillverkad plast är ett hot, men också en möjlighet. JiHå Plast har kommit långt i utvecklingen av plastprodukter som både kan komposteras och som bryts ned om de skulle hamna där de inte hör hemma – i naturen. Men än så länge kostar dessa produkter mer att tillverka än traditionell plast, så det är upp till oss som slutkonsumenter att sätta press på marknaden att ställa om för klimatets skull.

Framtiden för Habib ser också ljus ut. Han har planer på att ta körkort, hoppas få fortsätta jobba så att han kan skaffa sig en bil och kanske ett hus. Men mest av allt hoppas han få fortsätta vara frisk och stark.

– Hälsan är alltid viktigast, funderar han. Om jag mår bra så jag orkar jag jobba. Sedan kommer alla de andra sakerna.

Får Habib Rezai ha hälsan i behåll är det inte omöjligt att han blir kvar länge både i Karlskoga och på JiHå Plast. Kanske ända fram till pensionen.

 

Text och bild: Urban Århammar