logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

Joels dröm om svetsning gick i uppfyllelse

Joel Kjellen från Hallsberg hade en önskan om att utbilda sig till svetsare, men det var först när han kom med i All in-projektet och träffade aktivitetsledaren Neea Fridlund som han fick chansen. Nu är Joel på god väg att uppfylla sin dröm.


- Jag hade aldrig hållit i en svets. Har ingen verkstadsvana alls.
Det berättar Joel Kjellen när han visar runt på utbildningsföretaget Astar i Köping. Där går Joel en svetsutbildning via All ins delprojekt i Hallsberg.Joel kom in i All in-projektet för snart ett år sedan, och då gick det undan.
- Jag berättade för Neea (Fridlund, aktivitetsledare i Hallsberg) vem jag var, att jag hade en idé om svets och att jag ville ha en praktikplats istället för att gå hemma och rulla tummarna. Hon förklarade vad projektet var och fixade en praktikplats på en bondgård i stort sett direkt. Jag har inte varit med i ett projekt där det händer saker så fort tidigare. Det är riktigt bra.

 

På bondgården fick Joel visa att han verkligen ville och kunde jobba, medan Neea fortsatte att leta efter rätt utbildning.
- Det var slitsamt, men roligt att jobba med djur. Vi jobbade med kossor. Det var givande och lärorikt. En rolig upplevelse. Jag fick en inblick i hur mycket bönder har att göra. Men samtidigt hade jag svets som slutmål.


Haft bra stöd


Det var Neea Fridlunds mål också, och medan Joel slet på gården i tre månader så letade hon fram en passande utbildning på Astar i Köping som All in-projektet bekostade. Det var chansen som Joel väntat på och längtat efter, men att kastas in i utbildningsvärlden var ändå ett stort steg.
- Åtminstone för mig som har varit lite avsides när det kommer till skolgång. Man får helt enkelt träna upp hjärnmusklerna igen. Det är utmanande men roligt. Neea har stöttat mig väldigt mycket och tjatat om att ”Du kan mer än du tror”. Det var mer plugg än jag trodde, men jag kommer att klara det.


Neea och Joel håller kontakten regelbundet, och Joel som egentligen är den bästa experten på arbetsmarknadspolitik som finns eftersom han varit med i flera olika insatser och projekt menar att hon har det som krävs för att jobba med frågan.
- För det första har hon ett hjärta för att vilja hjälpa folk. Hon gläds verkligen med en annan när det går bra. Hon bryr sig på riktigt och stöttar en på riktigt. Hon finns där helt enkelt.


Fick chansen och tog den


Joel menar att arbetsmarknadssatsningar som All in måste till.
- Ligger man bara hemma eller faller mellan stolarna i olika instanser är det svårt att hitta drivet. Det hjälper en privat att känna att man är på väg någonstans. Att någon faktiskt tror på en och att man verkligen ställer upp med alla de här insatserna som de har gjort för mig. Jag är otroligt tacksam för det. Verkligen. Får man chansen ska man ta den. Det har jag gjort, och jag tänker inte släppa den, för en sådan här chans har jag inte fått tidigare.


Men hur kom det sig då att Joel fastnade för just svetsning?
- Jag har haft kompisar som jobbat med det och berättat. En sa ”Alla kan bli svetsare, men att bli en duktig svetsare är riktigt svårt”. Det är en rejäl utmaning. Du måste ligga på topp hela tiden och ha finliret i dig. Jag älskar det.


Joels lärare bekräftar att han har det som krävs, ibland får de nästan tvinga honom att ta rast.
- Han är duktig. Man måste ha ett konstnärligt öga när man svetsar. Det är ju ett hantverk och vi ser att det finns där. Det blir bara bättre och bättre och bättre, och han har kommit in i det här svetsnördandet att man blir aldrig nöjd. Lite grann som en konstnär som målar en tavla, den blir aldrig nöjd. Det man gör själv tycker man ser bedrövligt ut, medan alla andra tycker det är en wow-faktor. Där är Joel i dag. Jätteskoj att se.


Bra yrkesval


Joels lärare menar också att svetsning är ett bra yrkesval arbetsmarknadsmässigt. Det är smutsigare än CNC, men inte alls lika konjunkturkänsligt. Bra svetsare kommer alltid att behövas. Under utbildningen på Astar har Joel även fått travers- och truckkort så han har skaffat sig en bra grund.


Vart den grunden tar Joel är svårt att säga. Han tycker att Hallsberg ligger bra till mitt i landet, men samtidigt är han ung och vill testa att bo i en större stad. Pratar om Göteborg som ett tänkbart alternativ när han är färdig med utbildningen och ska börja jobba.


Var Joel Kjellen än hamnar så kommer han att vara en utmärkt ambassadör för Hallsbergs kommun. För det var i Hallsberg som han fick chansen och tog den. Det var i Hallsberg som Neea Fridlund trodde på honom och stöttade honom. Det var i Hallsberg som All in-projektet satsade på honom.


Text och bild: Urban Århammar