logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

Patricia utvecklas genom att lära andra

Ann Bergfall Kock (All ins aktivitetsassistent i Degerfors, till vänster) och Patricia Fidelius.

- Det var en överraskning att jag skulle hitta dit.

Patricia Fidelius från Degerfors har utvecklats under sin tid i All in via orienteringskurser, digitala kurser och personlig coachning. Det hon hittat fram till är att själv hjälpa andra, hon har nämligen också fått testa att lära ut svenska under sin tid i projektet.

 

- Jag kom in i All in-projektet januari 2019 och då började jag med en orienteringsutbildning inom kök.

Orden är Patricia Fidelius, en av deltagarna i All ins delprojekt i Degerfors. Jag träffar Patricia och All ins aktivitetsassistent Ann Bergfall Kock i de centralt belägna lokaler som projektet håller till i för att höra mer om Patricias tid i All in.

Hon började alltså med att gå en av de orienteringskurser som utvecklats under projektets gång och vars introduktion hölls i Karlskoga.

- Jag hade ett visst matintresse så därför passade det bra, förklarar Patricia.

 

Gick orienteringskurs i kök

- De första två veckorna gick vi tillsammans med gruppen som skulle gå städ, och det var många personer från andra länder som inte kunde språket så bra. Så vi som kunde svenska fick hjälpa till att översätta och få dem att förstå hur det fungerar i Sverige. Vi pratade mycket om hur det var i deras länder så vi kunde jämföra.

Efter introduktionen delades grupperna upp och Patricias halva fick lära sig mer om rutiner i kök. Hygien, värme, kyla och andra viktiga grundkunskaper.

- Efter det fick vi göra praktik på olika ställen. Restauranger, hotell. Jag var där man förbereder maten till skolan. Jag fick vara med i matsalen och servera, förbereda maten, hjälpa till med disken. Det var väldigt roligt och intressant, men ett hårt arbete. En eloge till alla som jobbar i kök.

 

Bättrade på sin digitala kunskap

Efter praktiken kom Patricia tillbaks till All in-kontoret med nya upplevelser och nya behov.

- Jag kände att jag behövde hjälp med specifika saker, teknik, telefonen och vad allt på den är till för.

Ann Bergfall Kock hjälpte Patricia med personlig coachning och bättrade också på hennes personliga brev och CV och gick igenom vad som är viktigt vid arbetssökande. När Patricia lärt sig mer om tekniken och datorer fick hon testa det digitala utbildningsverktyget Diploma, som All in har haft tillgång till.

- Där har jag läst många olika kurser. Tycker det har varit intressant och lärande på alla möjliga sätt och vis. Det var mycket som jag behövde och där blir det inte så personligt. Det är mer som informationskällor; det här är positivt, det här är negativt och så här går det till i verkligheten. Så för mig var det väldigt givande. Jag betade av alla möjliga olika kurser som jag kände att jag behövde.

 

Hjälper till med svenska och samhällskunskap

- Sedan kom sommaren och då tyckte jag att Patricia skulle utöka sina aktiviteter och föreslog att hon skulle vara med och hjälpa till på språkträningen som vi har här, berättar Ann. Vi började med en dag i veckan. Sedan gick jag på semester och när jag kom tillbaks var Patricia här i våra lokaler nästan varje dag.

- Många som går här går inte på SFI, för de har inte klarat kurserna där, förklarar Patricia. De behöver ju lära sig språket ändå, så vi lär dem grammatik och samhällsfrågor. Vi har mycket konversationer så att de får lära sig att prata, och sedan pratar vi om var de kommer från och deras bakgrund. Hur var det i deras länder och hur gör man här i Sverige? Så att de får en större förståelse för samhället de lever i nu.

- Vi hjälper till med allt möjligt. Från personliga frågor till hjälp med telefon och dator. För mig var det en helt ny värld som öppnade sig, för jag trodde inte att jag skulle vara så bra på det som jag är. Jag har visserligen varit språkintresserad sedan barnsben, längtade efter att få börja med engelska i skolan och har haft lätt för att skriva. Jag kunde ana att jag har en pedagogisk begåvning, kan förklara saker på ett lätt sätt. Men att det skulle bli så bra hade jag ingen aning om, att de skulle säga ”Ja, nu förstår vi. Nu förstår vi allt vad du säger!” Det har varit givande och jag lär mig också mycket av dem. Vi ger och tar. Vi är ju inte utbildade lärare men vi kan prata svenska och vet hur det fungerar här i Sverige.

 

Vill jobba vidare med att lära ut

Ann berättar att Patricia också har förmågan att se vilka som behöver extra stöd i svenska, och att hon tagit på sig att ta med de personerna ut från klassrummet för att jobba extra med dem. När jag frågar om Patricia vill fortsätta med att lära ut som yrke så lyser hon upp och det går inte att ta miste på att hon hittat rätt.

- Ja, det skulle jag jättegärna vilja göra. Jag tycker att det är spännande att träffa människor från andra länder med andra kulturer. Som sagt har jag språkintresset, och jag upptäckte att det var väldigt roligt och givande att lära ut. Det var en överraskning att jag skulle hitta dit.

 

Text och bild: Urban Århammar