logotyp
logotyp
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se
Europeiska Unionen, Europeiska socialfonden
hellefors.se

Viljan gav Jennie jobbet
- körkortet gör att hon kan arbeta

Victoria Näsman, butikschef på Dollarstore i Hallsberg, och Jennie Tingshagen som börjar sin anställning där nu i maj.

 

När Jennie Tingshagen kom till All in som deltagare gick det undan. Projektets aktivitetsledare i Hallsberg, Neea Fridlund, såg direkt att Jennie hade rätt attityd. Hon fixade en praktikplats på Dollarstore i Hallsberg och nu i maj påbörjar Jennie sin anställning där.

 

– Noggrannhet. Punktlighet. Någon som vill jobba, det är det allra svåraste att hitta.

Orden är Victoria Näsmans. Dollarstores butikschef i Hallsberg märkte snabbt att Jennie Tingshagen hade just dessa egenskaper.

– Du är punktlig, ordningsam och noggrann. Jag kan lita på dig, vet att du kommer och följer schemat, säger Victoria med riktning till Jennie.

– Jag trivdes från första dagen, minns Jennie. Jag tycker om att plocka. Är pedantisk, vill inte lämna något halvfärdigt.

Med över 15.000 artiklar i butikens sortiment är det nog så viktigt.

 

Personliga egenskaper viktigast

För Victoria som butikschef och arbetsgivare är inte utbildningar det primära. Det hon tycker är viktigast är de personliga egenskaperna. Därför menar hon att det är avgörande att folk som står utanför arbetsmarknaden kommer ut i praktik och får testa vad det innebär att jobba.

– Jag ställer samma krav på praktikanter som anställda. Det är bra för både deltagare och arbetsgivare. Man ser tidigt om det är något att satsa på, och kan avbryta om det inte fungerar.

En annan sak Victoria pekar på som samhället kan göra för att förbereda människor för arbetslivet, är att förklara hur det fungerar och ställa krav. Precis så som Neea Fridlund och hennes kollega Karin Eriksson på All in i Hallsberg jobbar.

– De gör ett himla bra jobb, menar Jennie. Läser av individen, ser vad den klarar och ställer krav. Man får förtjäna den hjälp man får.

 

All in hjälper till med körkortet

För Jennie handlar hjälpen, förutom praktikplatsen, om att All in-projektet ger henne stöd så hon kan ta körkort. Jennie Tingshagen bor i Hjortkvarn med sina barn och dit går inga bussar på kvällar och helger, så för henne är körkortet ett måste för att kunna jobba.

– Jag är så tacksam för hjälpen med körkortet. Det är helt otroligt.

Känslan när hon fick beskedet om anställningen beskriver hon som ”jäkla skön”.

– Nu har jag min egen inkomst och behöver inte förlita mig på andra. Jag vill ju vara självförsörjande. Jag är social och vill jobba med människor. Nu är jag på ett jobb som jag verkligen trivs med. Bra arbetskamrater, bra miljö. Det är väldigt viktigt.

 

Praktik rätt väg att gå

Även Jennie är inne på att praktik är rätt väg att gå, och ger kommunerna rådet att satsa på att få ut folk.

– De borde engagera sig, ställa krav för att få försörjningsstöd och få ut folk. Utan praktik blir det aldrig något mer. Man måste satsa lite, ge lite för att få ut folk i egen försörjning.

Till den som får chansen på en praktikplats är Jennies råd att ”kämpa”.

– Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden. Särskilt utan utbildning. Det gäller att visa vad man går för när man får chansen. Kämpa på även tråkiga dagar. Om man vill nå sina mål måste man kämpa på i livet.

Alltså precis det Jennie Tingshagen själv gjort. Med lyckat resultat.

 

Text och bild: Urban Århammar